Arama
Filtrele
Kapat

Bebek Kitapları Hakkında Bilinmesi Gerekenler

Minik Bebeğimin İlk Kitabı - Hayvanlar

Uzmanlara göre, çocuğu kitapla tanıştırmanın yaşı yok. Henüz bebekken kitapla tanışmak, insanın dil becerilerinin gelişimine büyük katkı sağlıyor. Bebek kitapları bezden, kalın kartondan ya da su geçilmez malzemeden yapılıyor. Kitaplar, bebeklerin bunları ağzına sokabileceği düşünülerek tasarlanıyor. Bazılarında bir tutamak, diş kaşıyıcısı ya da ses çıkaran bir parça da olabiliyor. Böylece kitap bebek için bir tür oyuncağa dönüşüyor.

Bebekler, kitaplarıyla oynarken birçok eylemde bulunuyorlar. Bu tip kitaplarda bulunan kapakları-kanatları açıp kapıyorlar; tüylü, parlak, kaygan vs. dokulu yüzeylere dokunuyorlar. Her kanadın altını açıp bakmak ayrı birer oyun... Bir yandan da –bu kitaplar her ne kadar birkaç sayfadan ibaret olsa da– "sayfa çevirme" alışkanlığı kazanıyorlar; farkında olmadan kitap imgesi zihinlerine yerleşiyor.

Bebekler onlara okunan ilk kitaplarında belli başlı sözcükleri, kafiyeli sesleri duyarlar. İlk kitaplar bebeğin işitme, görme ve dokunma duyularına hitap ediyor. Kendileri de resimlere bakıp, işaret edip, duydukları sesleri taklit ediyorlar. Bu durum, ileride, konuşmaya başladıkları zaman, onların konuşma becerilerini de etkiliyor.

Özellikle 6 aydan küçük bebekler için siyah-beyaz kitaplar öneriliyor. Bunun nedeni, yüksek kontrastların çocuğun göz kaslarının gelişimine yardım etmesiymiş.

Bebek kitaplarında genelde günlük yaşamda bebeğin sık sık karşılaştığı tanıdık nesnelerin resimleri olduğu için; bu kitaplar sayesinde bebeğin çevre algısı, sözcük bilgisi, sayı sayma becerisi gelişiyor. Renkler, hayvanlar, taşıtlar, meyveler vs. gibi günlük yaşama ilişkin kavram ve sözcükleri öğrenmeleri kolaylaşıyor.

Tutma ve kavrama becerileri gelişmeye başlayan bebekler için hafif kitaplar seçmek önemli. Rahatça tutabileceği, taşırken zorluk çekmeyeceği, onun el ebadına uygun olan ürünler idealdir. Tabii eğer kumaştan yapılmışsa, kolay yıkanabilir özellikte olması da önem taşıyor.

Yorum yap